Informacije o čeliku

Šta je nerđajući čelik?

U grubim ciframa možemo reći da je nerđajući čelik prisutan samo stotinu godina, dok je visokougljenični čelik dobro poznat više od hiljadu godina. Dakle, šta je nerđajući čelik? U metalurgiji, nerđajući čelik, takođe poznat kao inoks čelik, je legura čelika sa najmanje 10,5%  sadržaja hroma u masi

Nerđajući čelik ne korodira vrlo lako. Međutim, nije u potpunosti otporan na rđu u okruženjima sa niskim sadržajem kiseonika, visokim salinitetom ili lošom cirkulacijom vazduha. Postoje različite gradacije i završne obrade nerđajućeg čelika kako bi odgovarale okruženju u kom se koriste . Nerđajući čelik se koristi kada se zahtevaju i svojstva čelika i otpornost na koroziju. Odrzavajuci nož od nerđajućeg čelika sa malo paznje, imaćete nož bez problema dugi niz godina.

Nerđajući čelik se razlikuje od čelika sa visokim sadržajem ugljenika po količini prisutnog hroma. Nerđajući čelici sadrže dovoljno hroma da formiraju pasivni film hrom-oksida, koji sprečava dalju površinsku koroziju blokiranjem difuzije kiseonika na površini čelika i sprečava širenje korozije u unutrašnju strukturu metala. Zbog slične veličine čelika i oksidnih jona, oni se veoma snažno vezuju i ostaju pričvršćeni za površinu.

Laminatni čelik – zašto?

Koristimo laminatni čelik jer je takav čelik najmanje 20% jači od čvrstog nerđajućeg čelika. Dizajnirajući nož za preživljavanje, uvek morate uzeti u obzir snagu noža jer biste mogli biti primorani da koristite nož izvan standarda. Obično koristimo jak nerđajući čelik sa niskim/srednjim ugljenikom za spoljne slojeve i ubacujemo VG10, kobalt-specijalni ili super zlatni čelik u prahu kao središnji čelik. 

Spoljni slojevi -420J2 je legirani čelik sa niskim sadržajem ugljenika sa visokim sadržajem hroma i mi ga koristimo zbog njegove čvrstoće i njegovih svojstava skoro bez korozije. Takođe koristimo VG2 nerđajući čelik i, sa većim sadržajem ugljenika, VG2 čelik je manje osetljiv na ogrebotine od 420J2, malo jači, ali i skuplji i teži za rad.

Čelici koji čine sečivo:

Cowry X: Ekstremni čelik u prahu koji je razvio gospodin Ichiro Hattori (Damask čelik )
SGPS: Super zlatni čelik u prahu
CoS:
Novorazvijeni visokolegirani kobalt specijalni čelik
VG10:
Dobro poznati visokolegirani molibden/kobalt čelik
VG10W:
Dalji razvoj dobro uspostavljenog čelika VG10. Sa dodatkom volframa.
Elmax:
Čelik legiran visokim hromom-vanadijum-molibdenom

Kontakt telefon

+381 64 400 56 55

Dobićete odgovor u najkraćem roku.

Socijalne mreže

Copyright © 2022 Gamico Hunting d.o.o.

X
Add to cart